8 oktober 2006

4 oktober | VS legaliseren marteling van 'illegale strijders'

Het Congres van de Verenigde Staten heeft vorige week foltering gelegaliseerd. Dat is de betekenis van de op vrijdag 30 september aangenomen Military Commissions Act.

De wet geeft president Bush het recht mensen die volgens hem steun geven aan vijandelijkheden jegens de VS – zogeheten ‘illegale strijders’ - voor onbepaalde tijd op te sluiten en voor militaire tribunalen te berechten. Bij die tribunalen is het gebruik van ‘geheim en afgedwongen bewijs’ toegestaan. Amerikaanse functionarissen die verantwoordelijk zijn voor foltering van gevangenen die vóór eind 2005 zijn opgepakt, krijgen immuniteit, dat wil zeggen, hoeven niet bang te zijn voor strafvervolging.
Met deze wetgeving legaliseert het Congres een bestaande praktijk. ‘Illegale strijders’ was de categorie die Bush had laten bedenken om in Afghanistan opgepakte en naar Guantanamo Bay versleepte mensen niet als krijgsgevangenen, volgens de Conventie van Genève, te hoeven behandelen, en ook niet als verdachten van een misdrijf, met recht op een behoorlijk proces.
Tot nu toe gebeurde dit enkel op basis van bevoegdheden die Bush naar zich toegetrokken had. Nu erkent het Congres dat ‘recht’ van de president. Ook de erkenning van de geldigheid van ‘afgedwongen bewijs’ – door marteling verkregen bewijs dus - is het juridisch afdekken van iets wat allang gebeurde. Folterfoto’s uit Abu Ghraib spraken al duidelijke taal.
Dat dit alles nu wettelijke status heeft is schokkend. Dat een land als Nederland met de schurkenstaat die dit presteert zelfs maar diplomatieke banden onderhoudt is dat evenzeer.

Zie Anup Shah, ‘“Military Commissions Act 2006”- unchecked powers?’, Znet
David Corn, ‘This is what waterboarding looks like’, www.davidcorn.com
(‘waterboarding’is een beruchte foltermethode)

---
internationalesocialisten.org