Achtergrond Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy
AMSTERDAM - Hoe veel mensen zouden een onbekende op straat hun naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum, moeders geboortenaam of een overzicht van hun loopbaan geven?
Stap de elektronische snelweg op en 41 procent staat zonder aarzelen persoonlijke informatie af – aan iemand die ze niet alleen niet eens kennen, maar die zichzelf verschuilt achter het fotootje van een vrolijke, plastic speelgoedkikker.
Dat is de uitkomst van een kleine steekproef die Sophos, een Britse it-beveiliger, heeft gehouden. Sophos plaatste op Facebook, met 34 miljoen gebruikers een van de grootste sociale netwerken op internet, een summier profiel van een verzonnen personage. Deze Freddi Staur – een anagram voor ID Fraudster – zond 200 willekeurige gebruikers het verzoek om plaatsing op hun vriendenlijstjes.
Iets meer dan tachtig Facebook-leden gingen op Freddi’s wens in. De fraudeur verkreeg toegang tot profielen, waarop 72 procent een e-mailadres gaf, 78 procent zijn huidige woon- of verblijfplaats en 23 procent een werkend telefoonnummer. Freddi kon ook foto’s van vrienden bekijken, kwam achter de namen van echtgenoten en kon ook in cv’s kijken die gebruikers online hadden gezet.
‘Wat zorgen baart, is hoe makkelijk Freddi zijn gang kon gaan’, zegt consultant Graham Cluley van Sophos. ‘Hij beschikt nu over genoeg informatie om de gebruikers per e-mail te bestoken met virussen of programma’s die vertrouwelijke gegevens aftappen of om hun wachtwoorden te achterhalen.’ Je moeders geboortenaam is een controle-instrument dat veel providers en websites gebruiken om de identiteit te checken van een klant, als die zijn wachtwoord is vergeten.
--- (De rest van dit artikel gaat over chat-sites en pedofielen)