18 augustus 2007

Wilders?

10 augustus | Radicaliserende Wilders predikt geweld

Met zijn oproep om de Koran te verbieden bereikt de anti-islam hetze van Wilders een nieuw hoogte- of eigenlijk dieptepunt. Wilders kan maar een kunstje en hij grijpt elke gelegenheid om dit ten tonele te brengen: hypocriete aanteigingen over de ‘geweldadige islam’ en blinde stemmingmakerij over de ondergang van de ‘Neerlandsche Cultuur’.

Hoewel hij de Koran wil laten verbieden omdat die ‘geweld zou prediken’ is Wilders zelf niet vies van een flinke dosis staatsgeweld. Hij riep onlangs op om Iran te bombarderen en met scherp op demonstranten te schieten. Je zou bijna concluderen dat de meest gevaarlijke radicalisering in Nederland op dit moment plaatsvindt binnen de Partij ‘voor de Vrijheid’. Vooral zijn vergelijking tussen de Koran en Hitlers Mein Kampf is frappant. Geschreven in 1924 speelde het boek een belangrijke rol in het verharden van het antisemitisme. Belangrijke peiler van de strategie van de nazi’s was het kanaliseren van de maatschappelijke verbittering in een systematische ontmenselijking van een minderheid. Vervang in de uitspraken van Wilders het woord ‘islam’ door ‘jodendom’ en het is duidelijk wie de meeste raakvlakken heeft met Mein Kampf.
Natuurlijk zijn er veroordelingen vanuit de politiek, al zijn het wel hele dubbele veroordelingen. De Tweede Kamerleden combineren vanuit hun vakantiehuisjes kritiek met meebuigen. De CDA noemt het ‘niet realistisch’ en ‘een overschreiding van het betamelijke’. Maar de dag na het stuk van Wilders kondigt die partij aan te willen onderzoeken hoe ‘radicale moskeeën’ aangepakt kunnen worden. De VVD volgt eenzelfde patroon. Eerst zeggen dat Wilders ‘veel te ver gaat’ om dezelfde dag nog het kabinet op te roepen om ‘criminele Antilliaanse jongeren’ uit te zetten. Er is een racistische hetze gaande in Nederland. Leren van de geschiedenis betekent actief partij kiezen tegen elke vorm van onderdrukking, zij het op basis van huidskleur, sekse of religie.

(internationale socialisten)