23 juni 2010

jaarlijks 90 miljoen weggeflikkerd aan maffia-tuig (ontwikkelelingsorganisatie SNV)

Hulde aan de Socialistische Partij, ze zijn niet altijd even slim, maar soms zijn Zij met Ons:

De ontwikkelelingsorganisatie SNV, die zich bezig houdt met armoedebestrijding, bevriest de salarissen van de directie. Demissionair minister Maxime Verhagen had de organisatie opgeroepen de lonen te verlagen, maar daar wil de organisatie niet aan.

Directeur Dirk Elsen zou de laatste drie jaar ruim 30.000 euro meer zijn gaan verdienen en in 2009 182.000 euro hebben opgestreken. Dat meldde De Telegraaf in mei. Elsens rechterhand Annemiek Jenniskens zou vorig jaar ook 156.000 euro hebben verdiend.

Balkenendenorm
Volgens SNV verdiende Elsen ongeveer 160.000 euro bruto, ruim onder de Balkenendenorm (ruim 180.000 euro) en dus passend binnen de subsidieovereenkomst met het ministerie.

De organisatie heeft nu beloofd de salarissen voorlopig te bevriezen. Daarmee wil SNV 'een gebaar' maken 'gezien de huidige gevoelige discussie over de beloningen in de ontwikkelingssector'.

Rechtvaardigen
Voormalig FNV-voorzitter Lodewijk de Waal zit in de raad van bestuur van SNV. Hij stemt elk jaar in met de salarisverhogingen. 'Het salaris is te rechtvaardigen. Het is een complex instituut met veel werknemers,' aldus De Waal.

SNV krijgt jaarlijks bijna 90 miljoen euro aan overheidssubsidie.

Moreel appèl
Verhagen had een moreel appèl op de vereniging gedaan om de lonen te verlagen. Hij vindt topsalarissen niet passen bij een vereniging die zich bezig houdt met armoedebestrijding en vrijwel volledig drijft op publieke middelen. Hij kan de organisatie echter niet aanpakken.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang zei in mei nog dat Verhagen te soft is naar ontwikkelingsorganisaties. De SP wil dat de hulporganisatie na 2015 geen subsidie meer krijgt als er niet wordt ingegrepen. (Elsevier).
.


.